Workshop Opstellingen met paarden

Afbeelding invoegen   Tijdens deze workshop werken we met en in de kudde. 

Een opstelling is een ruimtelijke voorstelling van het systeem waartoe je behoort. Dit kan bijvoorbeeld je eigen gezin zijn, maar ook je werksituatie. Representanten voor jezelf en voor leden uit jouw systeem worden in de ruimte geplaatst. Op deze wijze krijgen zij -merkwaardigerwijs- toegang tot de gevoelens en de onderlinge verhoudingen van diegene die zij representeren.

Waarom met paarden? Slechts een klein deel van onze boodschap wordt overgebracht door de woorden die we kiezen. De ontvanger reageert verder op onze toon en een aantal andere signalen zoals lichaamshouding, ademhaling en gebaren.

Een paard is als prooidier voor zijn overleving aangewezen op het sociale gedrag van de kudde. Omdat lawaai maken roofdieren aantrekt, zijn paarden meesters in stille, non-verbale communicatie. Paarden voegen zo iets wezenlijks toe aan het werken met opstellingen. Wij mensen zijn denkers en praters, een paard luistert, kijkt, ruikt en voelt. De combinatie van beide leidt tot bijzondere ontmoetingen.

De wens om een familie-, of organisatieopstelling te doen, ontstaat meestal uit een vraag of actueel thema die op dit moment speelt. Opstellingen kunnen verhelderende inzichten geven bij vragen waar je al een tijd tegen aan loopt; onverklaarbaar verdriet of woede, vragen over relaties met onder andere je partner, ouders, kinderen en andere familieleden. Vragen kunnen echter ook te maken hebben met andere aspecten van het leven, zoals werksituaties. Denk hierbij onder andere aan ziekteverzuim, conflictsituaties, nieuwe ontwikkelingen en management vraagstukken. Een opstelling kan veel losmaken en geeft je (nieuwe) inzichten, zodat jij weer verder kunt.

Tijdens deze workshop is ruimte voor 3 opstellingen. De investering bedraagt €75 ex BTW als je een vraag hebt. Representanten betalen een bijdrage van €25 ex BTW. Koffie, thee, water en iets lekkers zijn inbegrepen.

Wil je meedoen als vraagsteller of representant? Neem dan contact op.